OVO VOĆE PSI NIKAKO NE SMEJU DA POJEDU, A OBOŽAVAJU IH: Od toga se mogu OTROVATI i BRZO NASTRADATI
Pas, Foto: TAO Images Limited / Alamy / Profimedia

pažnja

OVO VOĆE PSI NIKAKO NE SMEJU DA POJEDU, A OBOŽAVAJU IH: Od toga se mogu OTROVATI i BRZO NASTRADATI

U ovim delovima pojedinih voćki nalazi se amigdala - bela, kristalna supstanca koja se u telu pretvara u vodonik cijanid i izaziva trovanje

Objavljeno:

Dolazak leta vlasnicima kućnih ljubimaca znači povećanu potrošnju vode i namirnica koje su zadužene za osvežavanje i hidriranje životinja. Mnogi psi vole da se zaslade voćem, ali vlasnici moraju da znaju koje vrste voća treba da ponude ljubimcu, a koje ne smeju ni da im pokažu.

Osim pojedinih voćki koje psi ne smeju da jedu, u nekim plodovima kriju se semenke i koštice koje mogu ozbiljno da im naškode. Zato svaki vlasnik treba da zna sa kojih vrsta voća mora da ukloni semenke i koštice i tako onemogući iznenadno gušenje ili trovanje psa.

Semenke pojedinih vrsta voća, u zavisnosti od veličine i oblika, pa čak i najsitnije, mogu zastati u grlu psa ili izazvati opstrukciju creva. Takođe, u zavisnosti od vrste voća, neke semenke sadrže toksične supstance koje izazivaju povraćanje, dijareju i druge ozbiljne tegobe kod psa.

Pas
foto: Printscreen / Instagram / lapulgada

Koje semenke iz voća pas ne sme da pojede?

1. Koštica i semenka breskve

Juli i avgust su poznati meseci breskve koju obožavaju i vlasnici i njihovi psi. Kad psu dajete breskvu, prethodno uklonite košticu sa semenkom! Na taj način ćete sprečiti opstrukciju creva i tegobe poput čestog povraćanja, gubitka apetita, malaksalosti i druge teške simptome, čak i smrt.

2. Koštica trešnje

Koštica trešnje manja je od breskvine koštice, ali isto tako može da izazove opstrukciju creva. Osim toga, u košticama trešnje nalazi se sastojak amigdala, bela, kristalna supstanca koja se u telu pretvara u visokotoksičan vodonik cijanid i izaziva trovanje. To je razlog zbog koga psu ne treba davati trešnje sa košticama.

3. Semenke japanske jabuke

Japanska jabuka je slatka i ukusna i psi mogu slobodno da je jedu, jer je bogata mineralima, vitaminima i drugim hranljivim materijama. Ali, semenke ovog voća treba ukloniti, jer mogu da izazove opstrukciju creva, pa čak i gušenje.

Savet: ako vaš pas pojede semenke nekog voća, pažljivo ga pratite dan ili dva. U slučaju pojave bilo kakvih promena, odmah ga vodite u dežurnu veterinarsku kliniku.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Telegraf/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.